Running Therapie

Wat is runningtherapie?
Runningtherapie is het inzetten van hardlopen ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten er van zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het is expliciet geen therapievorm waarbij uitvoerig wordt gesproken. Om deel te nemen aan runningtherapie is het hebben van ervaring met hardlopen absoluut niet noodzakelijk.

Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat regelmatig bewegen de mens goed doet. Dat brengt een aantal processen in ons lichaam op gang, die stoffen produceren waardoor we ons prettiger gaan voelen. Er vindt een toename plaats in conditie en zelfvertrouwen en een afname van onzekerheid, angsten en depressie. We kunnen letterlijk de stress uit ons lijf lopen.

Doelstellingen:
* Verbeteren van de lichamelijke conditie
* Verbeteren van stemming en verminderen van angst
* Afreageren van spanning
* Verbeteren van zelfvertrouwen door middel van het halen van doelstellingen
* Leggen van sociale contacten

Voor wie?
Deelname is geschikt voor mensen met uiteenlopende psychische problemen en klachten, maar ook voor mensen die (nog) geen klachten hebben maar die zichzelf ten doel hebben gesteld om een betere balans te verkrijgen tussen arbeid (inspanning, sport, werk) en rust (herstel, ontspanning). Er zijn daarom drie gebieden te onderscheiden waarvoor running therapie kan worden ingezet:
* mensen met depressieve klachten, psychosomatische klachten, vermoeidheid, stress, burn-out en sociale angsten die gemotiveerd zijn om hiermee aan de slag te gaan.
* mensen die (tijdelijk) in een arbeidsongeschiktheidssituatie terecht zijn gekomen. Runningtherapie kan deel uitmaken van het arbeidsreïntegratieproces
* preventie van klachten

De running therapie
Als eerste wordt er samen met de runningtherapeut een inschatting gemaakt van de startsituatie. Hoe is je conditie en wat zijn de redenen waarvoor je deelneemt aan de groep. Daarnaast worden er persoonlijke doelen afgesproken, zoals het hanteren van  grenzen, het volhouden van het programma, gezonde leefstijl etc. Hierna wordt er in een groep gestart. Het programma duurt twaalf weken. Daarbij wordt er door de therapeut aanwijzingen gegeven en een opbouwprogramma gegeven. De deelnemer zal dit programma ook twee maal per week zelfstandig moeten uitvoeren. Iedere week worden de vorderingen en de vragen of problemen doorgenomen. Er wordt op individueel niveau advies gegeven om het programma vol te maken. Op het eind is er een evaluatie en wordt gekeken hoe je het beste verder kunt gaan.

Waar, wanneer en door wie?

Helaas lukt het vanwege tijdgebrek momenteel niet om de running therapie te geven.